Întreprinderile mici şi mijlocii care vor crea minimum 20 de noi locuri de muncă vor primi un ajutor de stat de la 1 iulie. Guverrnul le va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale. Tot de la jumătatea anului, firmele ar putea să beneficieze de scutire la plata impozitului pentru profitul reinvestit. Oamenii de afaceri spun că statul nu va avea nimic de câştigat.
„Impozitul pe profit în România nu are o contribuţie foarte mare în totalul contribuţiilor bugetare, deoarece foare multe companii nu sunt stimulate să îşi declare toate profiturile,” a spus omul de afaceri Marius Alexa.
În schimb, măsura ar putea viza multinaţionalale, care retarg banii din România.
„Multe dintre companiile străine de altfel erau tentate să facă transfer de profit prin diverse costuri în centre în alte ţări şi unde era o impozitare mai laxă,” a explicat Marius Alexa.
O altă măsură, care prevede facilităţi pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă, va crea anomalii pe piaţă. Firmele pot fi ajutate mai degrabă prin relaxare fiscală, decât prin ajutoare direcţionate punctual unor companii, spune antreprenorul.
„Foarte multe companii vor fi stimulate să profite de acest lucru. Cu alte cuvinte, dacă eu am o companie cu 40 de salariaţi şi nu sunt o companie conservatoare, sunt un întreprinzător flexibil, sunt un întreprinzător care mă mişc foarte repede, pot înfiinţa două companii noi şi pot trece câte 20 de salariaţi pe cele două companii şi voi lua această facilitate,” a adăugat omul de afaceri.
Toate măsurile de stimulare economică au fost deja convenite cu Fondul Monetar Internaţional. Hotărârile ar putea intra în vigoare la jumătatea acestui an.