A fost marinar timp de 14 ani şi a dezvoltat pasiunea pentru fotografie în urmă cu 7 ani. Între timp, a făcut sute de mii de fotografii şi a petrecut mii de ore în faţa computerului. A reuşit să atragă atenţia presei internaţionale, după mulţi ani de muncă autodidactă şi după eforturi de a convinge că hobby-ul său poate deveni o profesie.
„Mi-aduc aminte o discuţie recentă cu naşa fetiţei mele, când a spus Ionuţ stau acum și mă întreb, atunci când a fost la vremea respectivă, cam râdeam, spuneam n-are ăsta cum să reuşească. I se părea imposibil,” povestește artistul.
Tehnica pe care o foloseşte se numeşte „manipulare în Photoshop". Pentru lucrările sale şi-a făcut o arhivă de 200.000 de fotografii, astfel încât acum nu mai utilizează nicio imagine de pe Internet.
„Practic este combinarea de imagini. Mai sunt unii care mai creează aşa, dar sunt puţini cei care folosesc stoc propriu,” a specificat artistul.
A ajuns să se întreţină exclusiv din această activitate. Banii vin din două surse: predă cursuri online despre prelucrarea imaginilor în Photoshop şi îşi vine lucrările pe Internet. Cei mai mulţi clienţi vin din America. „Nu prea merge la noi. Dacă era să fi pus preţ foarte mare pe piaţa de la noi, muream înainte de a începe,” a spus Ionuț Caraș.
Preţul unei lucrări pleacă de la 100 de euro şi poate urca la 250 de euro, în cazul în care clientul vrea lucrarea printată şi trimisă la destinaţie.
A călătorit mult, a fotografiat din avion, de pe mare sau din tren, însă Ionuț Caraș mai are o ambiţie personală mare:
„Mi-aş dori să ajung în cartea recordurilor. Probabil peste 20 - 30 de ani, când voi fi pregătit măcar pentru numărul de lucrări. Deci eu dacă continui să fac măcar o lucrare pe zi, după calculele mele, după câţiva ani voi avea un număr imens, personal, va fi un număr care nu va putea fi doborât.”
Ediția completă a emisiunii Recrutat în Iași în care Ionuș Caraș a fost invitat este disponibilă aici.