Pentru robotul din imagine, elevii de la Liceul Tehnologic de Mecanică şi Automatizări din Iaşi au lucrat 4 luni. Proiectul s-a desfăşurat în paralel în şapte ţări din Europa, iar mașinăria liceenilor ieşeni a câştigat deja premiul doi la o competiţie de profil din Cehia.
„Acest roboţel urmăreşte linia neagră, depistează un obiect pe care-l ridică, îl transportă până când depistează un obstacol în faţă. După aceea îl lasă elegrant, merge un pic în spate, aşteaptă încărcătura,” a explicat Ion Mihailincu, elev al Liceului Tehnologic de Mecanică şi Automatizări Iaşi.
„Fiecare şcoală şi-a construit propriul grup de robotică şi apoi discutând cu în comun întâlnire de întâlnire etapele de construire a robotului am reuşit ca la finalul celor doi ani de proiect să obţinem câte un robot autonom, independent,” a spus Dana Robotă, consilier şcolar al Liceului Tehnologic de Mecanică şi Automatizări Iaşi.
Alţi elevi, un alt liceu tehnic, un alt proiect care a câștigat finanțare europeană:
„Realizarea a 24 de vagoane, având motto-ul What you have done to connect the people. Fiecare ţară a construit saşiul identic dar a trebuit să facă partea de deasupra cu ceva specific ţării. Noi am ales Petrache Poenaru deoarece am considerat că stiloul ne conectează ca oameni,” a explicat Claudiu Simeon, elev al Liceului Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi.
„Au obţinut finanţare, în general 24 de mii de euro, dar proiectele Leonardo ajung şi la o sută de mii de euro şi aceasta este marea lor şansă de a desfăşura activităţi extraşcolare, fie în spaţiu şcolii, fie în spaţiul european, în alte instituţii de formare,” a declarat Gabriela Conea, inspector şcolar pe proiecte europene în cadrul ISJ Iaşi.
Cele mai apreciate creații ale elevilor vor participa la etapa națională a concursului Made for Europe ce va avea loc la Brașov, în perioada 9-12 aprilie.