În urmă cu opt ani, la Ruginoasa se lucra de zor la o școlă încăpătoare, care să găzduiască elevi din clasele primare, gimnaziale și chiar de liceu. Cele 1,7 milioane lei au ajuns doar pentru parter. Din lipsă de spațiu, elevii din clasele I-VIII învață în două schimburi, iar ideea claselor de liceu a fost abandonată.
„Avem cerințe. Părinții săptămânal ne întreabă când este posibil să finalizăm etajul. Răspunsurile nu le putem da așa cum ar trebui datorită lipsei de finanțare,” explică Irina Dodu, directorul Școalii Ruginoasa,
Anul trecut, 17 dintre cei 50 de elevi care au terminat clasa a opta nu au mai putut continuat studiile. Mădălina li se va alătura. Și-ar dori să urmeze cursurile Colegiului de Artă din Iași, dar acest lucru nu va fi posibil.
„Având în vedere că nu avem posibilități financiare, naveta, șansele sunt mici,” spune cu regret adolescenta.
„Ar fi fost bine dacă aici s-ar fi făcut un liceu, cu 12 clase, pentru că nu poate să facă naveta. Ea nu are un rinichi. Este un copil foarte bun,” spune Ana Ispir, mama elevi.
Primăria Ruginoasa are nevoie de 800.000 de lei ca să continue lucrările la etajul școlii. Numai în ultimii patru ani, primarul a făcut peste 60 de solicitări.
„Tot timpul se spune nu avem bani sau sunt trimis de la un minister la altul, de la București la Consiliul Județean, de la Consiliul Județean la Inspectoratul Școlar, de la Inspectoratul Școlar iar la ministere,” se plânge Ionel Moraru, primarul comunei Ruginoasa.
„Ar fi util că aici e mai greu situația și naveta e scumpă. Se dă bani pe navetă. Cu liceul aici ar merge copiii că nu dau bani pe navetă. - Sunt copii care abandonează școala? - Da. Sunt și am auzit. Sunt copii de 16 ani și nu mai merg la școală,” spun sătenii.
„Dacă ai un liceu, ai carte, ai parte. - Dacă ar fi un liceu aici cum ar fi? - Ar fi minunat, perfect ar fi,” consideră un localnic.
Comuna Ruginoasa are o populație de aproape 6.000 de locuitori, 800 dintre ei fiind elevi.