Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie i-au informat mai întâi pe oamenii care s-au așezat la rând cu mai bine de o oră înainte de a începe testările, care sunt pașii ce trebuie urmați în cazul în care este depistată prezența virusului hepatic de tip C. Testarea s-a făcut gratuit, în condițiile în care costurile unei astfel de investigații variază între 70 și 100 de lei.
Medicii au recoltat de la fiecare câte o probă de sânge, iar rezultatul a venit în mai puțin de 15 minute.
Medicii infecţionişti au pregătit 600 de teste pentru depistarea hepatitei C. Acţiunea face parte din campania de educaţie şi prevenire Spunem NU hepatitei în Moldova prin care medicii îşi propun ca în următorii 10 ani hepatita C să fie eradicată.
"Întâi trebuie să diagnosticăm şi asta facem acum, apoi trebuie să tratăm, apoi să monitorizăm sub tratament aceşti pacienţi şi în acest fel în 10 ani sperăm noi doctori şi pacienţi să eradicăm,"a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ''Matei Balş'': "Sunt multe persoane care sunt la risc să se fi infectat înainte de 1989, mai ales cele care au primit sânge, produse de sânge, care au fost spitalizate în mod repetatşi acre evident în momentul de faţă sunt mai în etate."
Rata de îmbolnăvire cu hepatita C în judeţele Moldovei este de 4,25 la sută, cu un procent mai mult decât la nivel naţional.