Daniel are 5 ani și a fost diagnosticat încă de la naștere cu o malformație cardiacă. Orice efort, cât de mic, îi pune viața în pericol. Obosește foarte repede, la joacă nu poate ține pasul cu ceilalți copii și tot din cauza bolii nici nu a mers la grădiniță până acum. Părinții nu și-ar fi permis niciodată o intervenție care în clinicile din străinătate costă între 20 si 60 de mii de euro.
„Nu am avut posibilitatea. Suntem de la ţară, nu prea avem. Nu avem serviciu. Muncim cu ziua. Oboseşte foarte repede. Se joacă un pic şi gata. Îl vad cum oboseşte, se învineţeşte mai tare,” povestește Maria Adăscăliței, mama lui Daniel.
În regiunea Moldovei, conform statisticilor de la Institutul de Cardiologie din Iași, aproape în fiecare zi se naște câte un copil cu astfel de malformații. Fiecare clipă care trece poate însemnă sfârșitul. Dar medicii din România nu au suficientă experiență încât să opereze nou-născuți, de aceea intervențiile până acum s-au făcut la copii mai mari de 5 luni.
„Sunt copiii care nu pot să aștepte nicio zi. Intenționăm să scădem vârsta copiilor care vor necesita intervenții cardiovasculare pediatrice până la pacienții de o zi, două zile, trei zile și, pe viitor, să încercăm să efectuăm și intervenții intrauterine, dacă va fi cazul,” a explicat Grigore Tinică, directorul Institutului de Cardiologie din Iași.
Medicii italieni, care au deja experiență de aproape două decenii, au venit să îi învețe și pe colegii din România cum să intervină cât mai repede în astfel de cazuri. În următoarele trei zile vor face împreună 10 astfel de intervenții. Cel mai mic copil ce va fi operat are două săptămâni.
„Nou-născuții nu pot fi operați pentru că nu sunt centre suficiente. Aceasta e o problemă importantă și trebuie în acestă zonă să creăm un centru pentru nou-născuți,” a spus Alessandro Frigiola, medic cardiolog.
Mai mulți medici și asistente de la Spitalul Marie Curie din București, unde proiectul a început acum patru luni, și Iași se vor specializa în perioada următoare la Milano. Din Iași vor pleca șapte.
Intenția este de a se crea patru centre în țară pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică. După București și Iași, medicii din peninsulă vor merge să îi învețe cum să salveze vieți la timp și pe colegii din Cluj si Timișoara.
„Este un nucleu care poate fi preparat în străinătate, în Italia sau în centre specializate , după care ei se întorc și încep să îi învețe pe ceilalți,” a explicat Iousef Tamamm, medic cardiolog.
Dar pentru ca un astfel de centru sa poata funcționa nu este nevoie doar de personal calificat ci și de un spațiu adecvat și dotări. Necesarul este de 17 milioane de euro, investiție imposibilă, însă, fără sprijinul Ministerului Sănătății și autorităților locale.