La aproape un an de la inaugurare, la centrul din Iași, numai 44 de persoane s-a recoltat sânge pentru a le fi recoltate celule stem. Majoritatea dintre ei sunt angajați în sistemul sanitar, persoane care înțeleg că de gestul lor depinde salvarea de vieți.
Specialiștii vor ca numărul donatorilor să crească, mai ales că nu riscă nimic. Pur și simplu li se recoltează 10 mililitri de sânge, pe baza căruia se stabilește compatibilitatea pentru un eventual transplant de sânge. Când un bolnav are nevoie, donatorul este chemat pentru o nouă recoltare de sânge.
„Este vorba de o recoltare de sânge ca o recoltare de sânge obişnuită care se întâmplă şi la centrele de transfuzii. Cu deosebirea că în acea pungă vor fi celule stem hematopoietice, adică celule primordiale în care se formează sângele,” a spus Elena Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Iași.
Cei care doresc să se înscrie în registrul donatorilor de celule stem se pot adresa centrului de la Institutul Regional de Oncologie. Sunt, însă, și câteva criterii ce trebuie îndeplinite pentru ca cineva să poată dona celule stem hematopoietice. Donatorul trebuie să aibă între 18 și 45 de ani și să nu sufere de o boală cronică sau infecțioasă.