În familia Asofiei pregătirile pentru sărbători sunt în toi. Şi nu sunt uitate nici rudele de peste hotare. De 12 ani, în fiecare iarnă trimit pachete cu bucate la fratele şi cumnata care muncesc în Danemarca. Carne de porc, preparate tradiţionale făcute în casă, vin şi ţuică, mere, compoturi şi murături, toate sunt puse în genţi şi trimise la mii de kilometri distanţă.
”Aşa sunt tradiţiile şi aşa suntem noi românii învăţaţi tot timpul să avem produse tradiţionale pe masă şi mai ales în perioada sărbătorilor este tot timpul drag să fie masa plină. Chiar dacă ei sunt departe ne simt aproape atunci când au masa cu produse tradiţionale de la noi şi mai ales trimise de acasă,” spune Mirela Asofiei.
Iar numărul celor care trimit pachete în străinătate s-a triplat în ultima săptămână. La firmele de curierat este mereu aglomerat şi s-au suplimentat cursele pentru a face faţă.
Cătălin Manolache, agent coletar: ”zilnic veneau în jur de 80 de pachete, acum vin în jur de 200-300. Noi am înlocuit camioanele care veneau zi de zi cu TIR-uri. Cele mai multe spre Italia, Spania, Franţa, dar în special Italia şi Spania şi Germania.”
Aglomeraţia în această zonă a ţării este justificată mai ales că din judeţele Moldovei provin cele mai multe persoane plecate în străinătate. Datele din 2014 arată că 4,5% dintre locuitorii Iaşului au plecat la muncă în afara graniţelor. Însă pe primul loc se află judeţul Neamţ cu 11 procente, urmat de Bacău cu 9 şi Suceava cu 8%.
Cei care trimit pachete rudelor şi prietenilor din străinătate trebuie să ştie că nu sunt permise ţigările şi medicamentele. De asemenea, greutatea unui colet nu trebuie să depăşească 20 de kilograme, iar transportul pentru un astfel de colet voluminos costă aproximativ 200 de lei.