Soţii Munteanu au câştigat, în primă instanţă, procesul cu banca de unde au luat un credit în franci elveţieni. În 2008, au împrumutat 40 de mii de franci elveţieni ca să îşi ia o casă şi din cauza devalorizării leului, au ajuns să nu îşi mai poată achita ratele.
"Rata iniţială era în jurul valorii de 500 de lei, iar, momentan, plătesc 1.050 de lei pe lună. Pur şi simplu am fost trataţi cu indiferenţă. Deci nu s-a găsit nici o soluţie. La Iaşi, de câte ori am mers la sucursală ni s-a spus că deciziile nu se iau la ei," povesteşte Nicoleta Munteanu.
Indiferenţa reprezentanţilor băncii i-a obligat, spun ei, să îşi ia un avocat şi să îşi caute dreptatea în instanţă. După un an de procese, au reuşit să câştige o primă bătălie.
"Instanţa, de data aceasta, s-a axat mai mult pe legislaţia europeană şi a analizat, într-adevăr clauzele abuzive din perspectiva acestei legislaţii şi a modalităţii de aplicare," a spus Mara Ioniţă, avocatul soţilor Munteanu.
"S-au constatat ca fiind nule absolut mai multe tipuri de clauze contractuale: comisionul de acordare, comisionul de risc valutar. Un alt element extrem de important, stabilit de către doamna judecător, este acela că pe tot parcursul derulării contractului cursul de schimb să fie cel de la data semnării contractului," a explicat Cristina Vîlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi.
Nicoleta Munteanu: "Dacă rămâne la francul la 2,3, la cursul îngheţat de instanţă şi scăzând cei 2 la sută dobândă abuziv pusă de bancă, cred că aş plăti o rată decentă care să îmi permită să mai şi trăiesc. La acest moment, eu plătesc, salariul meu tot îl dau la bancă."
În Iaşi mai sunt alte aproximativ 50 de persoane care au apelat la un avocat pentru a câştiga în lupta cu băncile. Foarte mulţi clienţi nemulţumiţi au făcut reclamaţii şi la Protecţia Consumatorului. Numai anul acesta au fost înregistrate 139 de reclamaţii, din care la şase din cauze s-au aplicat şi amenzi.
"Cele mai frecvente deficienţe pentru care s-au aplicat amenzi contravenţionale au fost: majorare nejustificată a dobânzii, lipsa unui răspuns scris la solicitarea consumatorului din partea operatorului economic," a spus Irina Bulgariu, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi.
Specialiştii se aşteaptă ca numărul proceselor să crească în perioada următoare pentru că nu există şanse ca francul să mai revină la valoarea de acum şapte, opt ani , când s-au acordat cele mai multe credite în această monedă.
Alin Andrieş, analist: "Există riscuri pe care din păcate clienții nu le-au înțeles sau mai bine spus banca, ofițerii de credit nu le-au prezentat poate corespunzator, le-au prezentat foarte sumar , le-au prezentat doar avantajele acestor produse bancare, nu le-au prezentat și fațeta negativă a acestor produse."
În ţară sunt sute de procese împotriva băncilor care au acordat credite în franci elveţieni, iar două dintre sentinţele care le dau câştig de cauză clienţilor sunt deja definitive.