Doamna Maria are 76 de ani şi este bolnavă. Medicii i-au interzis să mai ridice greutăţi, dar cu toate acestea, femeia scoate zilnic găleţi cu apă din fântâna pentru că locuința ei nu este racordată la rețea
„Pentru noi, în viaţă, cum e acum, pentru noi e foarte greu,” povestește femeia.
În aceeași situație sunt sute de localnici care nu și-au permis costurile pentru apa curentă. Pe lângă disconfort, oamenii se expun și la riscuri pentru că multe din sursele de apă sunt poluate
„Fântânile nu mai sunt curăţate de ani de zile. Îi dăm cu din asta că nu avem ce face,” a spus un localnic.
„Normal că nu este bună, pentru că sunt acele substanţe cu nitraţi şi aşteptăm. Dar de făcut nu se face. Nu aş crede că prea curând,” este de părere o localnică.
Canalizarea lipsește cu desăvârșire în toată comuna, deși proiectul este făcut, a primit și aviz de la Ministerul Dezvoltării. A rămas însă doar pe hârtie.Reprezentanții primăriei se plâng că nu au bani ca să le pună în practică.
„Aşteptăm. Ce putem face noi la mediul rural? Mai ales că sunt o comună mică. Cu 850 de familii,” este răspunsul dat de Costică Săcăleanu, primarul comunei Ţuţora.
Anul trecut, președintele Consilului Județean Cristian Adomniței anunță că județul Iași va fi primul din țară care va fi canalizat 100% până în 2020. Deocamdată, din cele 98 de comune ale Iașului, doar 54 au apă potabilă și numai 27 au și canalizare.