Pentru cea mai mare universitate din Moldova, anul academic a început într-o notă pesimistă. Din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, instituția de învățământ superior a redus 300 de posturi și anunțat că nu va mai plăti doctoranzii pentru orele prestate. De suferit vor avea și studenții pentru care a scăzut finanțarea de la bugetul statului.
„Finanţarea noastră, cu tot cu burse, cămine, cantine, transport, și așa mai departe, se situează în jurul sumei de 1.000 de euro. Cu resurse puţine, nu putem realiza rezultate excepţionale. Nimeni nu poate să facă acest lucru,” a spus Vasile Ișan, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.
Dincolo de dificultățile financiare, conducerea universității și-a făcut însă planuri pentru creşterea performanţelor.„Începând din acest an, a crescut şi va creşte în continuare numărul de facultăţi care dau probe la admitere, asta înseamnă studenţi cu o pregătire mai bună şi absolvenţi cu o pregătire mai bună. Foarte probabil se va ajunge la majoritatea facultăţilor,” a declarat Gheorghe Iacob, prorectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza.
Prezent la festivitate, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei a ţinut să le amintească tinerilor că ei vor prelua ştafeta şi vor fi responsabili pentru viitorul regiunii: „Trebuie să fim creativi, să ne batem capul cât putem pentru a putea să fim câştigători în această cursă pentru dezvoltare mondială iar primii chemaţi în acest sens sunteţi dumneavoastră, studenţii.”
Peste 6 mii de boboci din toată regiunea şi chiar de peste graniţă, din Republica Moldova, au ales să urmeze anul acesta studii de licenţă la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Alţi 3500 de tineri s-au înscris în acest an pentru programe de master şi peste 230 pentru doctorat, astfel că Universitatea Alexandru Ioan Cuza are în total peste 25 000 de studenţi.