La a doua probă a bacalaureatului de toamnă, elevii au avut două ore la dispoziţie pentru a rezolva cerinţele de pe foaia de examen şi a demonstra că, după patru ani de studiu, pot redacta un text într-o limbă străină. La fel ca celelalte două probe de competenţă, elevii primesc un calificativ, de la mediu la excelent şi un certificat de competenţă lingvistică.
Certificatele de competenţă lingvistică au fost introduse în 2010, după ce s-a renunţat la notarea candidaţilor la probele orale. Deşi examenul are acum o structură asemănătoare cu testele internaţionale la limba străină, absolvenţii vor păstra certificatele în sertar pentru că nu sunt luate în considerare nici la admiterea la universităţi din străinătate, nici la interviul de angajare.
„Sunt puţine universităţi care acceptă pe baza competenţelor lingvistice, dar şi în faţa unui angajator. Dacă îi spui că ai zece la competenţele lingvistice cu siguranţă va fi foarte fericit, dar când îi spui că ai un TOEFL cu punctajul x, cu siguranţă va fi mult mai fericit, pentru că e un test care se dă la nivel internaţional”, a spus Ana Gîlcă, coordonator program de admitere la universităţi din străinătate.
Peste 700 de elevi din judeţ s-au prezentat la proba la limba străină. În total, la nivelul întregii ţări, s-au înscris pentru a susţine bacalaureatul de toamnă peste 87 de mii de absolvenţi. Probele scrise vor începe pe 26 august.