Elevi de clasa a XII-a, dar şi tineri care au terminat deja liceul şi vor să aibă o carieră în structurile Ministerului de Interne au mers la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava pentru a depune dosarele.
Nu oricine, însă, se poate înscrie la o şcoală de subofiţeri. Tinerii trebuie să aibă peste 18 ani, să aibă diplomă de bacalaureat, să cunoască limba română şi să aibă capacitate deplină de exerciţiu.
Șerban Lostun are 19 ani, este din Vatra Dornei și a terminat liceul în 2014. Vrea să urmeze o carieră militară din convingere. El spune că numai că așa își poate ajuta semenii: "tatăl meu este pompier militar dar nu acest lucru m-a convins, m-a convins faptul că pot salva viață, pot să ajut. Eu am terminat matematică-informatică și, din punctul de vedere al condiției fizice nu cred că se pune problema, am făcut anumite sporturi pe o perioadă mai lungă, chiar și performanță."
Tânărul a fost întâmpinat chiar de șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Generalul de brigadă Ioan Burlui a fost cel care i-a dat viitorului elev câteva sfaturi pentru o eventuală carieră militară: "spun fără nici un fel de cuvinte mari, dacă aș fi să o iau de la capăt, aș lua și chiar dacă în prima fază meseria de pompier este o meserie murdară fizic, te murdărești cu cărbuni, cu apă, cu noroi, cu celelalte dar este deosebit de curată, cea mai curată meserie și fără microbi atâta timp cât poți să ajuți omul la necaz satisfacție mai mare în sufletul tău nu ai să ai."
Zeci de tineri absolvenți sau elevi de clasa a XII-a vor urma cursurile unei școli militare din țară și au început deja să-şi facă dosarele pentru unităţile de profil. În total sunt peste 1.300 de locuri la școlile de subofiţeri din țară care aparțin Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.