Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Din cauza scăderii accizei la băuturile fermentate liniştit de la 100 de euro la doar 10 euro pe hectolitru, viticultorii au fost şi ei nevoiţi să scadă preţul vinului de la 5 lei la doar 1 leu 30 pe litru."
Podgorenii au făcut demersuri pentru a se reveni la acciza de 100 de euro pe hectolitru, dar în zadar.
ing. Gabriel Copaci, vicepreşedinte Federaţia de Viticultură Vrancea: „Ar rezolva problema echilibrului vânzărilor pe piaţă. Deci nu s-ar mai vinde BFL-uri, s-ar vinde vinul natural. Şi atunci ar avea de câştigat toată lumea, inclusiv statul, inclusiv producătorul."
Reprezentanţii Asociaţiei de Viticultură din Jariştea spun că anul acesta nu-şi vor mai putea scoate banii daţi pe îngrijirea viilor.
Valentin Copaciu - reprezentant Asociaţia Viticultorilor Jariştea: „Anul ăsta o să ieşim în pierdere. Dacă reuşim să ne facem vinul nostru şi să-l şi comercializăm la un preţ cât de cât echitabil, reuşim cât de cât să ne acoperim cheltuielile."
Etichetele băuturilor fermentate liniştit vândute în magazine oferă puţine informaţii despre ingredientele acestor produse. Medicii ştiu însă că nu sunt bune pentru consum.
dr. Valentin Boldea - purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Galaţi: „Pot provoca palpitaţii, tulburări de ritm cardiac, tulburări ale fucţionării inimii, rinichiului, în general, şi de ce nu tulburări în metabolizarea alimentară şi a întregului organism."
„ Nu ştiu să fac diferenţa asta pentru că nu am cum. Numai laboratorul poate să arate că unul e natural şi altul e făcut din nu ştiu ce chimicale" a spus un cumpărător.
Până la soluţionarea problemei accizei pentru băuturile fermentate liniştit, aceste aşa zise vinuri vor invada în continuare piaţa pentru că nu există nicio lege care să le interzică producătorilor comercializarea lor.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache