Neîncăpător. Aşa s-a dovedit holul Universităţii "Dunărea de Jos" pentru tinerii dornici să studieze în străinătate.
Târgul educaţional RIUF a strâns cele mai bune oferte în acest sens, de la peste 40 de universităţile de top din mai multe ţări. Iar gălăţenii s-au bucurat pentru prima dată de această acţiune.
"Mai întâi urmezi un program de studiu AP, care este un program academic ce se desfăşoară pe durata a doi ani. Apoi, fie te angajezi, fie mai studiezi încă un an şi jumătate" spune reprezentantul unei universităţi din străinătate.
Aşa sună una dintre ofertele instituţiilor academice din străinătate. Danemarca este în topul preferinţelor şi datorită faptului că studiile lor sunt gratuite. Programele sunt din domenii ca marketing, managment, calculatoare şi turism.
Poul Faarup, reprezentant Universitate din Danemarca: "Ca să studiezi la facultatea noastră este gratis pentru toţi românii. Deci trebuie să plăteşti doar pentru cazare şi masă. Dar taxele în Danemarca sunt destul de mari, dar studenţii nu trebuie să le plătească".
Pentru elevi, creşterea şanselor de angajare după terminarea facultăţii este principala motivaţie în alegerea studiului în străinătate.
"Mai multe oportunităţi şi mereu am vrut să mă duc şi în alte ţări, să explorez. Eu nu am călătorit prea mult la viaţa mea şi chiar aş vrea trăiesc în altă ţară" spune un tânăr.
Andrei Ştefan este plecat în Olanda de doi ani de zile şi studiază un program de inginerie electrică. Recomandă experienţa tuturor celor care au o susţinere financiară. Părinţii lui plătesc pe an, numai pentru facultate, 2.000 de euro.
Andrei Ştefan, student în Olanda: "E mult mai multă interacţiune cu profesorii. Lucrezi la un proiect şi de multe ori ajungi în puncte în care nu mai ştii ce să faci. Vin şi te ajută, şi-ţi arată, şi-ţi explică".
În prezent, 35.000 de români sunt plecaţi la studii în străinătate, dintre care 7.000 în Marea Britanie.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc