Una dintre primele stele căzătoare observate a stârnit ropote de aplauze printre privitori. Se întâmpla în jurul orei 22.00, iar spectacolul ceresc era abia la început.
Toţi cei prezenţi erau hotărâţi să facă noapte albă pentru a vedea ploaia de meteori.
Nicoleta: "Super tare, super tare. Sunt cu nepoata mea Aura, pentru ea am venit mai mult. Eu am mai fost. Stau câte ore e nevoie, este extraordinar".
Pentru unii, sentimentul trăit în acele momente este unul unic.
Radu Caramfil Ţocu: "Aşa, trece un gol prin tine. Faci: uaaa! Mai ales dacă vezi una mai mare, atunci simţi aşa cum trece un gol prin tine. Ştiţi, dacă aţi fost cu avionul, o cădere într-un gol de aer. Merită aşteptarea."
Cei care nu au mai prins loc să se întindă pe podea au ales grădina din faţa observatorului sau pur şi simplu au stat în picioare.
Şi ca să le facă aşteptarea mai uşoară, un grup de tineri a întreţinut atmosfera cu o chitară şi câteva melodii folk.
Deşi vizibilitatea nu a fost una perfectă, seara trecută a fost maximul curentului meteoric Perseidele. Ploaia de meteori începe să fie vizibilă încă din mijlocul lunii iulie, iar în perioada 9-14 august atinge apogeul.
Ovidiu Tercu - coordonator Observatorul Astronomic Galaţi: "Practic cometa a lăsat în urma ei o dâră, un curent meteoric, o trenă de miliarde de particule. Şi în momentul în care pământul împreună cu atmosfera sa intră în acest curent meteoric toate aceste particule intră cu o viteză foarte mare în atmosfera pământului, ard în atmosfera acestuia, lăsând o dâră luminoasă".
Perseidele, aşa cum au fost botezate, după constelaţia din care fac parte, Perseu, pot fi observate cel mai bine de la munte sau din zonele rurale. Acolo unde poluare nu este atât de accentuată ca în oraşele mari.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu
Editor web: Dana Costache