Spectacol pe cer. Când se va vedea „Superluna Albastră”, cea mai strălucitoare lună plină din 2024

Data actualizării: Data publicării:
superluna albastra din 30 august 2023
Când se va vedea pe cer cea mai strălucitoare lună plină din 2024. FOTO: Profimedia Images

Prima „Superlună Albastră” din 2024 va putea fi văzută la începutul săptămânii viitoare, mai exact pe 19 august, relatează SkyNews. Atunci va fi momentul în care cerul va fi luminat de cea mai mare și strălucitoare lună plină din acest an. Un astrofotograf celebru oferă câteva sfaturi pentru cei care își doresc să facă fotografii spectaculoase cu cerul nopții, cum ar fi momente ca acesta, în care luna este super plină, ori ploile de meteoriți sau aurora boreală.

Potrivit sursei citate, o super lună se va vedea pe cer în noaptea de luni. Acestea apar în momentul în care o lună plină se ridică în cel mai apropiat punct al orbitei sale. Luna este uriașă, strălucitoare și perfectă pentru fotografii.

Cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din 2024 va răsări pe 19 august

Deși luna plină din august este de obicei numită „Luna Sturionului”, luna aceasta este și o „superlună albastră”, conform LiveScience. Luna Sturionului, la maxim pe 19 august la 14:25. EDT, este numită lună albastră din cauza unei ciudățenii astronomice.

Există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină dintr-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia din cele patru luni pline din același sezon astronomic). De la solstițiul de vară din 20 iunie, au existat luni pline pe 22 iunie și 21 iulie. Luna Sturionului pe 19 august și următoarea lună plină, Luna Recoltei, pe 18 septembrie, va avea loc înainte de echinocțiul din 22 septembrie.

Luni albastre de ambele tipuri apar o dată la doi până la trei ani, potrivit NASA. Ultimele luni albastre sezoniere au fost în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea lună albastră sezonieră va avea loc în mai 2027.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a obține cele mai fotogenice imagini cu super luna le-a oferit astrofotograful galez Dafyyd Wynn Morgans. Acesta fotografiază universul de ani de zile, multe imagini fiind realizate chiar deasupra munților Cambrian din Țara Galilor.

Mă simt puțin onorat și privilegiat să pot ieși noaptea. Uneori este destul de emoționant când stau pe spate și mă gândesc cât de norocos sunt”, a explicat Dafyyd Wynn Morgans, într-un interviu pentru Sky News.

Sfaturi pentru cele mai frumoase fotografii pe timpul nopții

Aflați cele mai întunecate puncte din zona în care locuiți

Căutați un loc în zona în care locuiți, care are o poluare luminoasă minimă”, ne sfătuiește Dafyyd Wynn Morgans.

Planifică din timp un loc în care vei petrece noaptea. Asigură-te că esti în siguranță, că ai voie să fii acolo și anunță pe cineva unde vrei să mergi. De asemenea, nu uita să iei cu tine o sticlă cu cafea pentru a te ține treaz pe timpul nopții.

Un alt sfat oferit de astrofotograf este să fie anunțați localnicii de prezența dumneavoastră în zona respectivă. „Mă duc să bat la orice ușă în timpul zilei pentru a le spune oamenilor că în miezul nopții, cineva ar putea apărea pe un deal vizavi de proprietatea lor”, explică Dafyyd Wynn Morgans.

Încercați prima dată să priviți stelele

Înțelegeți ce puteți vedea pe cerul nopții. La ce vă uitați”, recomandă astrofotograful.

O privire cu ochiul liber înainte ajută să înțelegeți ce priviți pe cer, viteza cu care lucrurile se mișcă lucrurile și tipul de evenimente cerești care vă interesează cel mai mult.

Există o varietate largă de aplicații de observare a stelelor pe care le puteți folosi pentru a înțelege ce vedeți pe cer, însă trebuie să vă asigurați că luminozitatea ecranului este scăzută, astfel încât să puteți vedea în continuare pe întuneric.

De asemenea, Dafydd recomandă să aveți haine comode și călduroase, dar și o pătură, pentru a vă asigură că aveți pe ce să așezați. „Dacă stai întins, ai un scaun cinematografic sub cosmos”, susține acesta.

Încercați să folosiți telefonul pentru a face câteva fotografii

Cu toate o camera performantă va realiza fotografii mult mai bune, Dafyyd susține că se pot face poze și cu telefonul și chiar o mare parte din aceastea să aibă rezultate excelente fără a fi nevoie să investiți într-un aparat performant.

Multe dintre smartphone-urile din zilele noastre au tehnologie de cameră care vă poate permite să faceți fotografii minunate ale stelelor, Calea Lactee, aurora boreală și lunii”, spune el.

Puneți camera sau telefonul pe un trepied pentru a vă asigura că rămâne nemișcat, în caz controrar veți obține o fotografie neclară. Încercați să creșteți expunerea și ISO, ambele sunt în mod normal disponibile în modul pro al telefoanelor. Astfel veți lăsa să pătrundă mai multă lumină, ceea ce va face posibil să vedeți ce este pe cer.

Dacă te apuci cu adevărat, poți decide să investești niște bani într-o cameră bună, un obiectiv bun, un trepied bun, o telecomandă și o lanternă. Și apoi, dintr-o dată, te-ai deschis într-o nouă galaxie de experiențe”, susține Dafydd.

Un ultim sfat al astrofotografului este să verificați tot timpul dacă ați uitat ceva. „Odată, am fotografiat trei ore și uitasem să pun cardurile de memorie în cameră”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu