Zeci de oameni de cultură au participat la petrecere. Evenimentul a fost doar primul dintr-o serie de serate care vor sărbători anii cei mai frumoşi ai oraşului.
Angela Baciu, organizator: „Vrem să urmeze şi anii 30 şi anii 40, în aşa fel încât să readucem pentru publicul gălăţean Galaţiul aşa cum era el odinioară."
Bogdan Brânzan, preşedinte Asociaţia „Galaţi-oraşul meu": „O perioadă foarte frumoasă în toată lumea, inclusiv în Galaţi. O perioadă cu multă veselie şi foarte multă prosperitate."
Evenimentul s-a desfăşurat în Casa Serfioti, un imobil construit în secolul al XIX-lea, proaspăt reabilitat.
Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi: „Acest imobil era destinat a fi desfiinţat prin demolare, fiind trecut în acea lungă listă a Primăriei de demolare a unor clădiri din oraşul Galaţi."
Opt ani a durat reabilitarea clădirii. Cum imobilul este monument istoric, proprietarul a trebuit să respecte toate elementele originale de arhitectură. Însă nu asta a fost cea mai mai grea încercare.
Marcel Capriş, proprietar Casa Serfioti: „Cel mai greu a fost cu documente, cu obţinerea avizelor, a autorizaţiilor. Documentaţia este foarte stufoasă şi durează mult timp."
Acum când lucrările sunt aproape de final, casa arată exact ca odinioară.
Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi: „A supervizat lucrările şi a stat în permanenţă lângă muncitorii care lucrau şi restaurau imobilul şi dădea indicaţii la aceştia cum să facă să iasă cât mai bine. La un moment dat ne-am liniştit pentru că aveam în cine să ne bazăm."
Oamenii de cultură speră ca reabilitarea Casei Serfioti să fie un semnal pentru toţi cei care pot da o şansă vechilor case ale Galaţiului.
Daniela Strat, preşedinte Fundaţia „Împreună": „Investiţia merită pentru că sunt clădiri frumoase în Galaţi care merită să fie puse în valoare."
Bogdan Brânzan, preşedinte Asociaţia „Galaţi-oraşul meu": „Sper să fie un exemplu pentru foarte mulţi oameni cu bani din acest oraş pentru că există şi s-ar putea găsi o soluţie pentru reabilitarea multor clădiri istorice care zac, se prăbuşesc."
Imobilul în care s-a organizat Serata anilor 20 a fost construit în 1867 şi a aparţinut doctorului Aristide Serfioti.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu