În urmă cu o sută de ani, bătrânele din zona Galaţiului foloseau, o tehnică specială pentru pregătirea ouălor de Paşti.
Ele erau lucrate cu ceară de la albine şi cu vopsea obţinută din plante, iar desenele reprezentau astre, flori, plante şi animale.
Tradiţia a fost reînviată de Anişoara Ştefănucă, şefa secţiei de cercetare din cadrul Centrului Cultural "Dunărea de Jos".
"Oul după ce a fost scris cu ceară merge la vopsit, apoi se lasă să se usuce vopseaua. După care la sursa de căldură se îndepărtează cu un şerveţel surplusul de ceară. Şi oul rămâne exact aşa cum le vedem pe acestea, cu modelele desenate" explică Anişoara.
În cadrul săptămânii "Şcoala Altfel", zeci de copii au participat la o lecţie despre încondeiatul ouălor cu ceară.
"Iată oul are o parte mai lată şi o parte mai îngustă. Pornim de la partea mai lată şi punem un punctişor acolo. Haideţi puneţi şi voi un punctişor" le explică Anişoara copiilor.
"Am venit să fac un ou şi să-l modelez. Mi-am ales ca model un cârlig şi modelul pui de barză" spune un copil.
Anişoara Ştefănucă, cercetător CCDJ: "Chiar dacă doamnele de astăzi nu vor mai avea dispoziţia de a încondeia ouă cu ceară, aşa cum făceau bătrânele de altădată, considerăm că este important ca toţi să cunoască de la mic la mare tradiţia zonei noastre".
În prezent, obiceiul de a încondeia ouăle cu ceară s-a pierdut, însă cercetătorii Centrului Cultural "Dunărea de Jos" încearcă să reînvie această veche tradiţie.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu