Legi împotriva bun platnicilor

Data publicării:
fara apa

35 de asociaţii de proprietari au rămas în ultimele zile fără apă rece. Datoriile lor ajung la 9.300.000 de lei. Grav este că printre cei care nu au apă de consum se află şi gălăţeni bun platnici.

Jenica Calotă, locatar: "Suntem un efectiv de opt familii, care ne-am separat cu apa, ne-am montat un distribuitor. Ne-am gospodărit. Timp de un an de zile, există două vane, vana celor datornici şi vana noastră".

Toţi se tem acum ca zona să nu ajungă focar de infecţie. Oamenii cară apă de la biserica de peste drum pentru că nu le-a fost pusă la dispoziţie nici măcar o cisternă cu apă.

Jenica Calotă, locatar: "Îmi spăl vasele, apa de la vase mi-o opresc pentru WC. Nu irosesc nicio cană de apă. Absolut nimic".

Cum de au ajuns în această situaţie, chiar şi cei cu branşamente individuale, recomandate chiar de către cei de la Apă Canal?

Pentru că plata consumului s-a făcut prin intermediul asociaţiei şi nu direct la Apă Canal, furnizorul de apă potabilă. Iar în final, plăţile nu au fost suficiente.

Cornelia Arnăut, purtător de cuvânt Apă Canal: "Asociaţia ar fi trebuit să ia măsuri de blindare a instalaţiei vechi din bloc, la care au rămas alimentaţi cei cu datorii şi în felul acesta factura Apă Canal s-ar fi emis numai pentru consumatorii racordaţi în acel distribuitor, deci pentru cei care plătesc".

Administratorii asociaţiilor declară că toţi banii încasaţi de la bun platnici au ajuns unde trebuie. Însă sumele au fost insuficiente, comparativ cu datoriile restanţierilor.

Nataliţa Bucuriana, administrator asociaţie: "Nu s-a respectat acel angajament. Am plătit în funcţie de încasări, dar am plătit".

Locatarii vor să încheie contracte individuale direct cu Apă Canal. Până în 2012, când astfel de contracte au devenit ilegale, 9.000 de gălăţeni au reuşit să beneficieze de ele.

Dumitru Cioclu, locatar: "Noi dorim contracte individuale cu Apă Canal. Vrem să fim bun-platnici la Apă Canal, să nu se mai plimbe banii. De la asociaţie ori ajung la Apă Canal ori nu ajung".

În prezent, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice interzice astfel de contracte individuale.

În schimb, acordă posibilitatea încheierii unei convenţii de facturare individuale, dar asta doar dacă asociaţia nu are datorii şi toţi locatarii să aibă instalaţii separate. Factura vine direct către consumator, dar şi de această dată contractul este cu asociaţia.

Apă Canal are de încasat de la asociaţiile gălăţene aproape 14 milioane de lei.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani