Sătui să nu primească apă caldă şi căldură pe timp de iarnă, sute de gălăţeni s-au îmbulzit să depună cereri de debranşare. Ei spun că nu vor să mai plătească un serviciu de care nu beneficiază şi preferă să-şi monteze centrale de apartament.
Oamenii s-au plâns că procedurile sunt greoaie şi că s-au săturat să tot fie puşi pe drumuri de către funcţionarii societăţii de termoficare.
"De trei săptămâni venim aici şi nu reuşim să finalizăm pentru că sunt atâtea formalităţi. Am făcut trei cereri pentru o cerere. România. Cum să nu renunţ, dacă ei mi-au luat şi apă caldă şi căldură. Stau de trei luni fără apă, cum să nu renunţ? Ce să fac, eu la ce să mă spăl?" a spus un gălăţean.
Pentru a primi avizul de debranşare, gălăţenii trebuie să plătează între 600 şi 700 de lei.
"Stau de 45 de ani în blocul ăla. Nu mi-a venit niciodată de la Apaterm să verifice instalaţia de sus şi până jos, să vadă dacă merge sau nu merge, dar banii îi încasează. De ce? Venim aici ca să plătim patru milioane şi trei, şase milioane. De ce îi dăm, pentru ce îi dăm?" a spus un gălăţean.
"Direcţiunea de la Apaterm sunt acum la Calorgal. Deci aceeaşi Mărie cu altă pălărie şi cred că Galaţiul nici anul ăsta nu va avea căldură" a spus un gălăţean.
Din aprilie şi până în prezent aproape 3.000 de gălăţeni au renunţat la serviciile societăţii de termoficare. Cele mai multe cereri au fost în ultimele trei zile, când peste 150 de persoane au venit să solicite debranşarea.
Mihai Costache, purtător de cuvânt Calorgal: "E finalul perioadei în care oamenii pot solicita avizul de debranşare şi sunt destul de mulţi cei care au lăsat exact pe ultima zi să obţină acest document."
Cei care se deconectează ilegal riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Gălăţenii care au datorii la întreţinere sau locuiesc în zonele unde s-au făcut modernizări la reţelele de termoficare nu se pot debranşa.
reporter: Cornelia Mazilu
operator: Bogdan Cazacu