Alerta s-a dat sâmbătă în localitatea Cotu Ciorii din Buzău, după ce văcarul satului a observat că una dintre vaci nu se simte bine.
Gheorghe Stanciu, localnic: "De 4 zile când a venit de la pădure, de la iarba, nu a dat un pic de lapte, nu a mâncat nimic. Nu ştim, nu ştim ce să facem".
Nicolae Iosif - văcarul satului: "Dacă nu a mâncat dimineaţă, după masă îl asigur că nu mănâncă. trebuie să se întâmple ceva".
Omul nu a mai lăsat animalul la păşunat şi a chemat veterinarul. Acesta a încercat să o trateze, dar fără succes.
Marin Creţu - medic veterinar CA Rosetti: "S-a găsit temperatura ridicată la 40 cu 2. A început tratamentul cu antibiotice, tonice generale, antiinflamatorii, vitamine. La 24 de ore temperatura a urcat la loc, în situaţia asta s-au agravat şi afecţiunile bucale. Am hotărât să recoltăm probe de sânge, am anunţat imediat DSV-ul".
În ciuda tratamentului, animalul a murit, iar vestea s-a răspândit ca fulgerul în toată comuna.
Localnicii au intrat în panică, pentru că mulţi dintre ei trăiesc de pe urma vitelor din bătătură. Teama le este cu atât mare cu cât veterinarii n-au, încă, o soluţie pentru a preveni răspândirea bolii limbii albastre.
Stelică Sterian - viceprimarul comunei CA Rosetti: "Va fi un dezastru să se extindă boala pentru că marea majoritate a locuitorilor supravieţuiesc din munca asta trudită de la animale".
În comuna CA Rosetti din Buzău sunt peste 3 mii de vaci şi 5 mii de oi. În total în judeţul Buzău sunt active 49 de focare, iar 70 de animale din 12 comune sunt afectate de boala limbii albastre.
Alte două focare au fost descoperite în judeţul Prahova şi unul în judeţul Vrancea.
Editor web: Dana Costache