De Sfântul Ion, o tradiţie veche de zeci de ani încă se mai păstrează în satele din Oltenia. De Iordănit, fetele nemăritate sunt udate cu apă şi busuioc, în semn de belşug şi sănătate. La fel se întâmplă şi cu cei care poartă numele Sfântului Ion.
Sărbătoriţii sunt gazde primitoare. Le dau vin şi cozonac tinerilor care iordănesc.
„Mă bucur din suflet că tradiţia la Işalniţa se respectă de zeci de ani de zile, tinerii forbalişti, tinerii din Işalniţa, în fiecare an, de 7 ianuarie, de Sfântul Ion, vin cu Iordănitul”, a spus un localnic.
Nici fetele nemăritate nu au scăpat de udatul cu apă şi busuioc. Se spune că astfel îşi vor găsi mai uşor ursitul.
„Aşa se face la noi, în fiecare an”, spune o tânără.
În comuna Işalniţa, de zeci de ani se păstrează acest obicei şi cei care ajută la perpetuare sunt juniorii echipei de fotbal din comună. În acest fel strâng şi bani pentru campionat.
„Oamenii ne oferă bani, sunt bani pe care noi îi folosim în anul competiţional, e bunăvoinţa omului, fiecare dă cât vrea”, a spus Pavel Badea, antrenor echipă de fotbal Işalniţa.
Tradiţia are o semnificaţie aparte şi se spune că cei care sunt iordăniţi vor avea noroc pe tot parcursul anului.
"Iordănitul, defapt, ţine tocmai de ideea de purificare, de a consfinţi sănătatea omului, sănătatea trupului, sănătatea minţii. Câteva elemente simbolice dezleagă acest obicei, apa, care este purificatoare, busuiocul, care şi el este protector", spune Cornel Bălosu, etnograf.
La final, după ce s-au ospătat, cu toţii au încins o horă în curte, în semn de bucurie.