Şviniţa, o comună mehedinţeană de pe Clisura Dunării, se mai numeşte şi tărâmul smochinelor. Aici este locul unic din ţară şi din Europa unde smochinii cresc şi rodesc în gospodăriile oamenilor, precum corcoduşii din zona Olteniei. În fiecare an are loc Festivalul Smochinelor, aflat anul acesta la cea de-a 14-ediţie. Alături de localnici, turiştii veniţi în zonă au gustat din bunătăţile specifice, dulceţuri şi palincă, toate fabricate din smochine.
Familia Bibescovici este din Şniviţa şi de ani este nelipsită de la Festivalul Smochinelor. De fiecare dată expune produsele atent pregătite, gată să mulţumească şi cele mai pretenţioase gusturi. Membrii familiei păstrează tradiţia fabricării dulceţii şi a palincii din smochine, aşa cum au învăţat de la bunici.
„Smochinele ar trebui să fie coapte, dar nici prea coapte, pentru că dacă sunt foarte coapte, se sparg şi nimeni nu vrea dulceaţă plină de seminţe”, a spus Milena Bibescovici, comerciant.
La festival, turiştii au venit în număr mare, din toate colţurile ţării, pentru a cumpăra faimoasa dulceaţă de smochine. Preţul unui borcan porneşte de la 10 lei şi poate ajunge până la 20 de lei, în funcţie de compoziţie şi reţetă. Iar prețul unui litru de palincă este de aproape 50 de lei.
Plantarea smochinilor este o importanta îndeletnicire a localnicilor.
„Am înregistrat marca Dulceaţă smochine de Şviniţa la OSIM, urmează anul acesta sau probabil anul viitor, să finalizăm şi ţuică de smochine din Şviniţa”, a precizat Nicolae Curici, primarul comunei.
Localitatea mehedinţeană Şviniţa este cunoscută atât în România, cât şi în Europa, ca o zonă unde plantaţiile de smochin au făcut istorie. Peste 5.000 de astfel de pomi fructiferi sunt cultivaţi în fiecare an. Tradiţia face ca de mai bine de 20 de ani, fiecare localnic să aibă în gospodărie cel puţin un smochin.