Aproximativ 130 de preşcolari din comuna Desa, judeţul Dolj, învaţă într-o grădiniţă amenajată în aceeaşi clădire cu barul satului. Cârciuma şi unitatea de învăţământ funcţionează perete în perete, iar de cele mai multe ori, micuţii se joacă, în pauze, pe lângă sătenii veniţi să se cinstească acolo. În localitate a fost construită o grădiniţă nouă, însă nu a fost finalizată din lipsă de fonduri.
Grădiniţa din comuna Desa funcţionează în acest loc de ani buni. Clădirea a fost retrocedată, iar proprietarul a decis să închirieze o parte din ea. Aşa a apărut în jumătate de clădire un bar.
"Îi văd pe cei mari, mai sunt dimineaţa, rămân de la bar mai băuţi. Era mai bine să fie în altă parte, adică unde să fie numai copii, să nu mai vadă altceva, alte influenţe negative", spune o localnică.
La Desa există o clădire nouă, construită special pentru a deveni grădiniţă. Doar că lucrările, deşi au început în 2008 şi au costat peste 1 milion de lei, sunt departe de a fi finalizate. Aşa că, pentru moment, grădiniţa rămâne în aceeaşi clădire cu barul.
„Nu avem treabă cu barul acestuia. Doar că este vecin cu grădiniţa. Noi nu puteam să impunem proprietarului să nu pună barul lângă grădiniţă. Deci, noi nu avem nicio putere. Cei cu barul îşi plătesc chirie şi nu am putut să influenţăm cu nimic", spune Iulian Bălteanu, primarul comunei Desa.
Grădiniţa din Desa nu are şi nu a avut autorizaţie de funcţionare. Din păcate, nu există alte soluţii pentru preşcolarii din Desa. Aşa că toată lumea închide ochii şi acceptă soluţia de compromis.
"Ar fi bine să întrebăm, în primul rând, autorităţile care au competenţe în acest domeniu, şi anume Direcţia de Sănătate Publică, cum poate explica că s-a dat aviz de funcţionare unei astfel de unităţi, în condiţiile în care legea ne spune că nu se pot comercializa băuturi alcoolice la mai puţin de 100 de metri de o unitate de învăţământ ", spune Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
„Nu poate fi autorizată, deoarece, are circuite separate, însă în aceeaşi casă, în alt corp, este un bar. Sunt separat, prin gard, au veceuri separate, au circuite separate, însă nu poate fi autorizată din această cauză”, a spus Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Primaria spune că pentru finalizarea lucrărilor la noua clădire mai este nevoie de aproximativ 700.000 de lei. Autorităţile locale spun că nu ştie dacă vor dispune de aceşti bani nici măcar anul viitor.