Aproape 20.000 de oameni din oraşul Drăgăneşti-Olt şi comunele limitrofe trăiesc de 3 ani fără a avea acces la servicii medicale decente. Spitalul din oraş a fost închis în 2011 şi de atunci pacienţii sunt nevoiţi să meargă la zeci de kilometri distanţă pentru a se trata. Autorităţile încearcă acum să reînfiinţeze spitalul.
De trei ani, locuitorii din Drăgăneşti-Olt şi comunele din împrejurimi se chinuie ori de câte ori au probleme de sănătate. Din momentul în care spitalul orăşenesc a fost închis, ei au fost nevoiţi să meargă la Slatina sau la Caracal, pentru a se trata, adică la distanţe de 30, 40 de kilometri. Cei suferinzi trebuie astfel să suporte şi costuri cuprinse între 6 şi 9 lei pentru un transport cu autobuzul.
În Drăgăneşti-Olt sunt 5 medici de familie. Aceştia tratează cazurile uşoare, dar sunt nevoiţi să trimită mulţi pacienţi la Spitalul Judeţean Slatina.
„Suntem nevoiţi să îi trimitem la medicii de specialitate, iar faptul că sunt puţini medici de specialitate, e mare aglomeraţie şi la Spitalul din Slatina şi la Spitalul din Caracal”, spune Petre Paraschiv, medic de familie.
Spitalul din Drăgăneşti avea înainte de desfiinţare 120 de paturi. Autorităţile locale au cerut Direcţiei de Sănătate Publică Olt să sprijine ideea reînfiinţării acestuia.
„Suntem foarte avansaţi cu toate demersurile. E un lucru care este foarte, foarte necesar, mai ales că sunt în jur de 50.000 de oameni care au nevoie de spitalul de la Drăgăneşti”, a spus Pantelie Rotaru, primar Drăgăneşti-Olt.
„Direcţia de Sănătate Publică Olt a trimis un memoriu în acest sens către Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea unui spital de boli cronice cu 40 de paturi”, a precizat Manuela Ştefan, purtător de cuvânt DSP Olt.
În cazul reînfiinţării spitalului, acesta va avea o destinaţie clară, utilă în contextul existenţei unei populaţii îmbătrânite în zonă.
Solicitările trimise se află acum pe masa Ministerului Sănătăţii, iar autorităţile din Drăgăneşti-Olt aşteaptă un răspuns.