Invazie de şoareci şi şobolani în culturile din Dolj. Producătorii de cereale sunt disperaţi şi susţin că nu au mai văzut aşa ceva de zeci de ani. Şoarecii rod plantele atât la exterior, cât şi la interior, astfel că recoltele nu se mai pot regenera. Agricultorii spun că încearcă tot felul de soluţii pentru a scăpa de rozătoare, însă situaţia a scăpat de sub control. Specialiştii spun însă că oamenii sunt de vină, pentru că nu fac muncile agricole corect şi la timp.
Costel Iancu face agricultură de mai bine de 20 de ani, dar spune că nu a mai văzut o asemenea invazie vreodată. Rozătoarele i-au distrus culturile, iar pagubele nu vor putea fi recuperate. Numărul dăunătorilor creşte rapid şi nu are soluţii pentru a ţine situaţia sub control.
Fermierii susţin că dacă se va continua aşa, anul viitor riscă să intre în faliment.
„Nu se mai poate face absolut nimic. Suprafeţele acestea afectate sunt irecuperabile”, a spus Costel Iancu, agricultor.
Specialiştii de la Direcţia Fitosanitară spun că tocmai fermierii sunt de vină, pentru că nu fac muncile agricole la timp şi corect, astfel încât rozătoarele să nu îşi poată face cuiburi în culturi. Au făcut deja deratizări în câteva localităţi unde culturile au fost distruse.
„15.000 de hectare de rapiţă, până la ora actuală, rapiţa din prima cultură înfiinţată este afectată aproape în procent de 60 la sută (...) Şi la grâu, din circa 160.000 de hectare înfiinţate până la ora actuală, cam 9,8 la sută sunt afectate”, a spus Alexandru Vlăsceanu, inspector fitosanitar
Au fost aprobate câteva substanţe pe care fermierii să le folosească pentru combaterea dăunătorilor, unele chiar toxice, care nu se găsesc în România şi care pot fi utilizate doar de persoane juridice autorizate. Oamenii susţin că îi aşteaptă un an greu, iar unii fermieri cu siguranţă nu vor reuşi să recupereze nici cheltuielile. Astfel, producţia va fi mai mică, iar preţurile vor creşte semnificativ.