Elevii din Craiova au resimţit din plin vremea rece din ultimele zile. În unele şcoli se tremură de frig în clase şi asta pentru că nu este căldură în calorifere. Decizia furnizării agentului termic aparţine directorilor de şcoli.
Elevii de la Colegiul Naţional "Carol I" tremură de frig în clase. De câteva zile, de când temperaturile au scăzut brusc, copiii abia rezistă la ore. În sălile de curs, temperatura este exact ca afară, iar de la începutul săptămânii nu s-au înregistrat mai mult de 10 grade Celsius.
Şcolile pot primi căldură mai devreme decât locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare. Asta pentru că cele mai multe dintre unităţile de învăţământ au centrale termice proprii şi nici nu trebuie să aştepte vreo decizie în acest sens din partea autorităţilor locale. Directorii trebuie să decidă.
„În ceea ce priveşte pornirea căldurii în unităţile şcolare, decizia se ia la nivelul fiecarei unităţi de învăţământ, în baza reglementărilor şi a normativelor legale în vigoare şi anume, dacă temperatura scade sub 10 grade pe timpul nopţii, trei nopţi la rând, se porneşte căldura în fiecare unitate şcolară”, a spus Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Managerii îşi fac însă calcule serioase în privinţa costurilor cu încălzirea pe perioada iernii.
„Consiliul de administraţie se va întruni şi vom decide să dăm drumul la căldură în toată şcoala, inclusiv ciclu primar, ciclu gimnazial şi liceu”, spune Lucian Chilom, director adjunct al Colegiului Naţional "Carol I".
În cele mai multe dintre unităţile de învăţământ din Dolj nu a fost pornită căldura din motive financiare.