Unul dintre coloşii în domeniul cercetării, construit pe timpul lui Ceauşescu, este printre puţinii din ţară care a supravieţuit privatizării. Institutul de Cercetare şi Încercări pentru Electrotehnică din Craiova a rămas în picioare, când fosta fabrică de locomotive Electroputere a fost dată pe mâna unor arabi. Iar destinul a fost altul, acum institutul se bucură de un succes formidabil. Companii din toată lumea stau la coadă să îşi testeze produsele.
Experimente au loc zilnic la ICMET Craiova. Companii din Brazilia, Canada, America şi toată Europa stau la coadă să îşi testeze produsele la institutul din Bănie. Dovadă stau programările, care au fost făcute deja până în luna iulie a acestui an.
O mână de oameni mai lucrează în prezent în laboratorul de mare putere, 25, iar ei onorează comenzi din toată lumea. Iniţial, aici erau testate produsele de la Electroputere şi de la alte fabrici din ţară. 90% dintre comenzile pe care le primesc acum sunt din străinătate, pentru că uzinele de la noi au fost privatizate, iar multe dintre ele au fost ulterior închise.
„Piaţa din România a scăzut în ceea ce priveşte producţia de echipamente şi aparate electrice. A trebuit să ne reorientam către o piaţă externă, care s-a dezvoltat, a fost într-o continuă creştere, astfel că în momentul de faţă avem ca listă de referinţă peste 200 de firme din diferite ţări. De exemplu, Canada, Statele Unite, Franţa, Spania, Italia, Elveţia”, a spus George Curcanu, manager Divizia de Mare Putere.
În 2012, institutul a fost modernizat cu fonduri europene. S-au investit 5 milioane de euro, iar banii au fost investiţi în aparatură de ultimă generaţie.
Institutul de cercetare de la Craiova a fost construit în anul 1972, odată cu Electroputere. A scăpat de privatizare şi s-a dovedit a fi un real succes.