Haos în activitatea instructorilor auto din judeţul Dolj. Cadrul legal sub care funcţionau a fost suspendat prin hotărâri judecătoreşti în câteva judeţe ale ţării, aşa că în acest moment se aşteaptă lămuriri legislative. Până atunci, instructorii cu autorizaţie pot profesa în continuare, afectaţi sunt doar cei care au pierdut licenţa şi vor să o reînnoiască.
Activitatea instructorilor auto a fost reglementată în acest an printr-un ordin al Guvernului. Încă de la apariţia sa, noua lege a stârnit nemulţumurile instructorilor, care erau obligaţi, printre altele, să-şi doteze maşinile cu camere de supraveghere şi să se asocieze. La Craiova, instructorii auto, membri ai sindicatului de profil, au atacat ordinul în instanţă şi aşteaptă decizia magistraţilor. Marian Protopopescu este unul dintre cei afectaţi de ordinul Ministerului Transporturilor, pe care îl consideră prea restrictiv.
“Dar e dreptul la muncă, avem toate actele în regulă, profesăm de cel puţin 15 ani, suntem instructori cu vechime, cu o vastă experienţă, cum putem să fim daţi la gunoi?”, a spus Marian Protopopescu, instructor auto independent.
Şi nu este singurul nemulţumit. Liderul Sindicatului Instructorilor Independenţi din Craiova spune că era necesară atacarea în instanţă a acestui ordin, care, în opinia sa, încalcă drepturile instructorilor auto.
“Noi am atacat în instanţă acest ordin şi s-au câştigat procese la Suceava, Bacău, Constanţa, Timişoara cu privire la suspendarea acestui ordin”, a precizat Ion Şercău, liderul Sindicatului Instructorilor Independenţi din Craiova.
Între timp, conducerea Autorităţii Rutiere Române din Craiova consideră că activitatea şcolilor de şoferi nu este blocată. Şcolile de şoferi şi instructorii auto cu atestate pot să-şi desfăşoare în continuare activitatea. Probleme vor apărea atunci când atestatele vor expira sau persoane din afara sistemului vor dori să devină instructori auto. Pentru aceste cazuri, în acest moment, nu există un cadru legal pentru a obţine autorizaţiile necesare.