Mii de mehedinţeni care locuiesc în apropierea termocentralei Halânga trăiesc un infern ori de câte ori bate vântul. Groapa de cenuşă care nu este acoperită formează nori de praf uriaşi, ce le acoperă gospodariile. Deşi au făcut sesizări cu sacul, problema pare fără soluţie. Lucrările de ecologizare a haldei au fost oprite după ce regia care administrează termocentrala a intrat în insolvenţă.
Pentru Ion Pănescu termoentrala de la Halânga a fost şi noroc dar şi blestem. Locuieşte la câteva sute de metri de ea. Şi-a construit casa lângă termocentrală pentru că încă din tinereţe a lucrat ca inginer acolo, după care a ieşit la pensie. În ultimii ani cenuşa i-a invadat gospodăria şi spună că nu are scăpare. Ultima oară acum câteva zile.
”Când bate vântul numai vorbesc nici nu vezi dealul aici de cenuşă ,trece se duce direct se duce.Am casă la Şimian, şi acolo e cenuşă praf.”, a povestit Ion Pănescu.
Mii de oameni se baricadează în case ori de câte ori bate vântul mai tare pentru că cenuşa este foarte densă.
''Intră, geamurile sunt toate prăfuite.
-Inhalează şi oamenii?
Dacă stăm afară da,sigur că da.'', a spus un localnic.
"Când punem rufele pe sârmă,le luăm negre de pe sârmă, nici nu putem să le punem pe sârmă că le luăm negre de cenuşă. Dacă lăsăm geamurile deschise găsim numai cenuşă, numai praf.", a povestit un alt localnic.
Oamenii vin periodic să se plângă la primărie însă de aici nu obţin nicio rezolvare.
''Am anunţat tot timpul Garda de Mediu, au venit, am înţeles că s-au luat măsuri, au fost amendaţi de multe ori dar problema, din câte am observat, nu s-a rezolvat.'', a declarat Constantin Truşcă, primarul comunei Şimian.
''Am intensificat controalele în aceste zone. Numai anul trecut au fost un numar de patru controale, două dintre acestea soldându-se cu 2 amenzi, fiecare de câte 50 de mii de ron.'', a precizat Cătălin Tutilescu, comisar-şef la Garda de Mediu Mehedinţi.
''Orice substanţă la care organismul se expune în cantităţi mari şi pe termen lung sigur că provoacă nişte modificări al bunului mers al mecanismelor fiziologice'', a spus Cristiana Chiriloiu - purtătorul de cuvânt al DSP Mehedinţi.
La halda de cenuşă a inceput în urmă cu câţiva ani o investiţie pentru stoparea poluării, care nu a fost finalizată nici până acum. Lucrarea trebuia terminată în 2012 şi deşi valoarea ei s-a dublat în timp, constructorul nu a finalizat-o nici până acum. Mai mult, compania ce aparţine unui cunoscut om de afaceri timişorean, a intrat în procedura de faliment aşa că va fi nevoie de o nouă licitaţie pentru a alege un nou constructor care să ecologizeze halda de steril.