Depozit pentru 350 de mii de tone de deşeuri radioactive, la patru kilometri de graniţa de sud a României şi la nici 10 kilometri de cea mai apropiată localitate. Asta vor bulgarii să construiască lângă centrala nucleară de la Kozlodui. Proiectul datează din 2011, dar a fost contestat în instanţă de organizaţii de mediu, iar justiţia bulgară a decis reluarea consultărilor populare pe subiect, doar în ţara vecină. Ele au fost începute deja, însă netransparent, după cum acuză Asociaţia Pro Democraţia.
Oraşul Hairedin, din Bulgaria. Cam 20 de persoane au venit la consultările cu reprezentanţii societăţii de stat care se ocupă de managementul deşeurilor radioactive. 20 de persoane, în numele a câtorva mii. Oamenii ştiu care sunt pericolele, dar sunt încrezători în noile tehnologii.
Autorităţile bulgare vor să construiască, lângă centrala nucleară de la Kozlodui, la patru kilometri distanţă de malul Dunării, un depozit pentru deşeuri slab şi mediu radioactive. Până în 2075 aici ar trebui să fie depozitate până la 345.500 de tone de asemenea reziduuri. Experţii susţin că tehnologia aplicată este foarte sigură.
După ce a primit notificarea de la Ministerul Mediului din Bulgaria, ministrul român al Mediului a cerut lămuriri despre proiect.
După întrebări, a sosit şi răspunsul bulgarilor, laolaltă cu asigurarea că depozitul nu va cauza probleme.
Românii au fost înştiinţaţi că pot participa la dezbateri. În zona depozitului sunt toate localităţile de pe malul Dunării din Dolj. Iar oamenii nu sunt liniştiţi de asigurările bulgarilor.
Primii care au reacţionat după anunţul părţii bulgare au fost reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia. Ei reclamă că organizarea noilor consultări este lipsită de transparenţă.
Bulgaria este obligată de Comisia Europeană să scoată din funcţiune reactoarele 1-4 de la centrala Kozlodui şi de aceea construcţia unui depozit de deşeuri radiactive este o necesitate.