Centrul de Transfuzii Sanguine din Severin îşi desfăşoară activitatea în condiţii greu de imaginat. Pereţii sunt plini de igrasie şi crăpaţi în interior, tencuială căzută şi acoperiş prin care plouă.
Donatorii care vin la Centrul de Transfuzii sunt uimiţi de cum arată o unitate medicală a cărei menire este salvare de vieţi omeneşti.
„Ca după bombardament. Păcat”, crede un bărbat.
Personalul Centrului de Transfuzii îşi desfăşura activitatea în condiţii greu de imaginat. Ziua de muncă începe cu făcutul focului în sobe.
„Tavanele erau din trestie, erau coborâte aproape un metru pe mijlocul clădirii”, spune Mariana Şandru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Mehedinţi
După ce au făcut nenumărate cereri la Institutul Naţional de Transfuzie ca să le aloce bani pentru reparaţii, conducerea centrului împreună cu medicii care lucrează aici au început să facă singuri reparaţii. Faţă de cum arătau camerele unităţii medicale în urmă cu câţiva ani, acum, donatorii au condiţii decente.
„În fiecare an, din fonduri proprii, am reuşit să igienizăm câte o cameră (...) Am văruit, am pus faianţă în camere în care nu era sau căzuse, am tencuit pe unde mai era nevoie”, spune Mariana Şandru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Mehedinţi.
Centrul de Transfuzii Sanguine Mehedinţi funcţionează în această clădire din 1969. Ultimele reparaţii capitale s-au făcut în urmă cu 20 de ani. De atunci, tencuiala a căzut în mare parte, iar una dintre cele mai mari probleme ale clădirii este acoperişul, care a început să cedeze, iar apa se infiltreză în pereţi.
O expertiză a arătat că ar fi nevoie de cel puţin 150.000 de lei pentru reparaţii, dar pentru că este clădire de patrimoniu, proprietarii trebuie să parcurgă şi alte etape.
Centrul de transfuzii ar putea avea un loc în noua maternitate din Severin, dar pentru acest lucru trebuie să fie schimbată destinaţia spaţiului şi făcute multe alte studii.