Cercetătorii Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan" din Bucureşti au început săpăturile în incinta amfiteatrului roman de la Drobeta Turnu Severin. Amfiteatrul a fost descoperit la finalul anului 2010, dintr-o întâmplare, în timpul execuţiei unei fundaţii pentru un pavilion expoziţional.
După aproape trei ani, a fost deschisă o nouă sesiune de lucrări arheologice, la care participă specialişti atât din Bucureşti, cât şi din Drobeta Turnu Severin. În momentul de faţă, este dezvelită doar jumătatea de est a zidului Arenei.
Cercetătorii români au încercat de nenumărate ori, în ultimii 100 de ani, să găsească amfiteatrul.
„Prezenţa acestui amfiteatru confirmă scenele de pe Columna lui Traian, o parte cel puțin din scene şi arată că acest izvor este un izvor istoric adevărat", a precizat Constantin Pătulescu, profesor universitar.
Conducerea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier speră să găsească fonduri pentru a duce lucrarea la bun sfârşit.
„Specialiştii vor continua aceste săpături. Probabil că, în această sesiune, vor reuşi să finalizeze un sector pe care şi l-au propus. Şi dacă vom identifica, în continuare, surse de finanţare, vom continua şi în luna septembrie", spune Maria Chircu, managerul Muzeului Regiunii Porţile de Fier
Autorităţile locale vor ca amfiteatrul recent descoperit, Piciorul Podului, Castrul Roman şi Termele Romane să fie integrate într-un parc arheologic.