În momentul de faţă, România nu dispune de o flotă suficient de puternică care să afecteze stocurile de peşte din apele teritoriale. Cu toate acestea, situaţia pescarilor de coastă este una delicată, iar mai mult de jumătate din peştele pescuit în ţara noastră este braconat, motiv pentru care, cred oficialii români, înfiinţarea Bursei de peşte din Tulcea se impune tot mai mult.
Obiectivele turului început de organizaţia Greenpeace este creşterea cotelor de pescuit pentru pescarii de coastă, menţinerea unui stoc sustenabil de peşte până în 2015 şi penalizarea şi chiar eliminarea pescadoarelor care epuizează aceste stocuri.
Nava Arctic Sunrise va merge într-un periplu prin alte opt ţări europene: Bulgaria, Grecia Croaţia, Slovenia, Italia, Spania, Franţa şi Marea Britanie. Mesajul campaniei va fi transmis, în mod simbolic, de la un pescar la altul, din cele 9 ţări tranzitate, prin predarea unei lămpi marinăreşti.
La Constanţa, nava va putea fi vizitată marţi, în intervalul orar 10 - 19, şi miercuri de la 10 la 17.
Ambarcațiunea Arctic Sunrise a fost construită în Norvegia, în 1975. Vasul este un spărgător de gheaţă, care iniţial a fost folosit la vânarea focilor. Greenpeace l-a achiziţionat în 1995, acum folosindu-l în expediţii polare.