Un islaz, mărul discordiei între săteni şi ecologişt
Data publicării:
Cele 430 de hectare de islaz reprezintă singura păşune din Sinoe şi fac parte din zona tampon a Biosferei. Aceasta înseamnă că oamenii şi animalele au acces aici, singurul lucru interzis fiind acela de a construi. Dacă terenul va fi trecut în aria strict protejată a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, zona va fi împrejmuită, iar accesul strict interzis pentru animale, localnici ori turişti. Oamenii din comuna Mihai Viteazu sunt revoltaţi şi nu mai au linişte de când au auzit de intenţia conducerii Biosferei.
Atunci când a luat fiinţă Rezervaţia Biosferei, în anul 1993, alte peste 1200 de hectare din extravilanul localităţii Sinoe, comuna Mihai Viteazu au fost luate de la localnici şi trecute în aria strict protejată. Guvernatorul Administraţiei Biosferei spune însă că totul este abia în fază de proiect şi urmează consultări cu autorităţile locale. În plus, terenul vizat pentru a fi protejat nu ar fi nicidecum islazul.
Explicaţiile ecologiştilor pentru extinderea ariei protejate a Biosferei constau în protejarea faunei şi florei. În Rezervaţia Deltei Dunării trăiesc animale şi plante endemice, adică specii care nu se regăsesc nicăieri altundeva în lume.