20 de veliere de mari dimensiuni, 120 de participanţi, şi un traseu de peste o sută de mile marine. Acestea sunt, pe scurt, reperele regatei care s-a desfăşurat în acest weekend in largul Mării Negre. Competitorii au luat startul din Portul turistic Tomis şi au navigat, în bătaia vântului, până la platformele petroliere, într-o cursă a orgoliilor.
„O competiţie de anduranţă, rezistă cine poate şi cine se descurcă la navigaţie. Este o distanţă foarte mare? Este o distanţă apreciabilă“, ne-a declarat un concurent.
Chiar şi în aceste condiţii, yachting-ul este un sport practicat de tot mai mulţi români. De toate vârstele şi chiar de reprezentantele sexului frumos. Oana de exemplu vine la mare în fiecare weekend, special pentru a ieşi cu velierul în larg. Nu ratează nicio competiţie, ba mai mult fiecare experienţă constituie o nouă provocare pentru ea.
Oana Ganea, unul dintre competitori, ne-a mărturisit că „Am mers până în Lesmos fără oprire, am stat 80 şi ceva de ore pe apă. Nu am nicio problemă, nu am nicio grijă. De când practici acest sport? Cam de şapte ani“.
Iar dacă în largul Mării Negre sportivii cu experienţă au înfruntat valurile, la o distanţă considerabilă de ţărm, cei mai tineri practicanţi ai sportului cu vele au ieşit şi ei pe apă, dar pe lacul Siutghiol. Aici s-a desfăşurat campionatul judeţean de yachting.
Cu vârste cuprinse între şapte şi 16 ani, tinerii pasionaţi de navigaţie ştiu că au mult de muncă pentru a ajunge pe urmele competitorilor mai experimentaţi. Şi, de ce nu, în viitor, vor schimba micile veliere cu care se avanta acum în bătaia vântului, cu adevarate yachturi de concurs.
Laurenţiu Boicenco, vicepreşedintele unui club de yachting spune că „sunt tot mai mulţi copii, pentru că părinţii conştientizează că trebuie ţinuţi copiii în sport, iar acest sport este un sport în aer liber“.
În aceste condiţii, nici nu e de mirare că, în perioada sezonului estival, pe litoral nu există weekend în care să nu fie organizate competiţii de yachting.