Sistemul de alarmă care se găseşte în dispeceratele ISU are 3 culori. Beculeţul galben înseamnă între 4 şi 5 grade, cel portocaliu între 5 şi 6 grade, iar beculeţul roşu, peste 6 grade pe scara Richter. Prin intermediul tehnologiei moderne, pompierii sunt avertizaţi în momentul în care un cutremur urmează să aibă loc.
"Prima reacţie, fiind şi noi oameni, este de frică, teamă, dar noi, fiind instruiți pentru a interveni în asemenea cazuri, vom face tot posibilul de a salva și de a interveni cât mai bine pentru semenii noștri", a declarat Cristian Rotaru, locotenent ISU Dobrogea.
După ce se dă alarma, pompierii sunt gata de intervenţie în cel mult două minute.
"Mergem la locul de păstrare a echipamentului, ridicăm echipamentul, ne echipăm, aşteptăm nota de anunţare, facem prezenţa îmbarcarea şi mergem la destinaţie", a explicat pompierul Neculai Sava.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea este unul din cele 7 inspectorate din ţară şi din Bulgaria care dispune de un senzor special. Acesta este amplasat la adâncime, pentru a putea transmite cât mai eficient semnalul în caz de cutremur.
Odată înregistrat seismul, senzorul amplasat aici în sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea transmite semnalul care dă alarma. În acest fel, pompierii au timp să se mobilizeze şi să intervină acolo unde sunt solicitaţi.
Cu cât epicentrul cutremurului este mai aproape, cu atât alarma sună mai repede.
"Alertarea se face cu 15 până la 40 de secunde înainte, timp care ne ajută pe deoparte să anunțăm instituțiile, dar și să ne mobilizăm forțele de intervenție", a precizat purtătorul de cuvânt ISU Dobrogea, Paula Anghel.
Momentan, sistemul avertizează doar Inspectoratele pentru situaţii de Urgenţă, însă în timp vor exista astfel de sisteme şi în spitale, şcoli sau zone aglomerate.