Zeci de kilometri de plase pescăreşti au fost abandonate numai în zona litorală a municipiului Constanţa. Pe întreaga rivieră românească ar putea fi sute de kilometri de capcane pentru peşti şi mamifere acvatice.
Biologii marini speră ca prin acţiunea lor să reducă numărul delfinilor care se rănesc sau mor sufocaţi în plasele montate de pescari în Marea Neagră.
Răzvan Popescu Mirceni, preşedinte Oceanic Club: "Ne pregătim pentru 2014 să încheiem operaţiunile începute anul acesta, în perimetrul cuprins între digul de nord al Portului Constanţa şi Pescărie Mamaia, până la adâncimea de 25 de metri, unde avem năvoade rămase din anii '90".
Va fi o muncă titanică, spun reprezentanţii ONG-ului, care vor ieşi aproape zilnic pe mare, cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni, se vor scufunda şi vor recupera aceste plase.
Răzvan Grubai, pescar: "Plasa asta multifilament, delfinul nu poate să o rupă, sunt plase pentru calcan, pentru rechini, delfinul nu poate să mai treacă. Numai turcii câte au lăsat şi au fugit".
Astfel, nici nu e de mirare că statisticile sunt destul de îngrijorătoare în privinţa cifrelor. Biologii marini spun că nu mai puţin de 320 de cetacee au murit în ultimii şase ani în astfel de condiţii.
Acţiunile ecologiştilor se vor încheia la sfârşitul lunii octombrie 2014, cu ocazia Zilei Internaţionale a Marii Negre.