Miriştea pare un nume predestinat pentru trecutul de care a avut parte localitatea din care a rămas acum doar un cătun. Miriştea este, la ora actuală, satul cu cei mai puţini locuitori din Dobrogea. Zece suflete mai trăiesc între pereţii a patru case ce stau să cadă.
În urmă cu aproape trei decenii, aceasta era uliţa principală a satului. De o parte şi de cealaltă a drumului erau case, care efectiv au fost rase de pe faţa pământului, din cauza regimului comunist.
Istoria acestui sat este scăldată într-un trecut necruţător.
"Politica demenţială a lui Ceauşescu de desfiinţare a satelor a dus şi la aproape desfiinţarea acestui sat. A dus ca aceşti oameni să renunţe la locul lor de baştină şi s-au mutat undeva în municipiul Constanţa." declară Gheorghe Chiriac, primarul comunei Mereni
Concret, în anii '80, comuniştii plănuiau să transforme cele cinci hectare pe care se aflau gospodării, în teren agricol. Astfel, localnicii au fost obligaţi să se mute. Doar câţiva s-au opus acestei măsuri. Printre aceştia şi Ion Toma, un sătean care s-a născut în Miriştea şi nu a vrut sub nicio formă să îşi abandoneze gospodăria. Acum îşi aminteşte cu amărăciune de trecutul prosper al localităţii.
Nea Ion povesteşte că au fost şi vremuri prospere pentru cei aproape 500 de oameni care trăiau, cândva, în Miriştea.
Ponosite de trecerea timpului, doar patru case au mai rămas în sat, după perioada comunistă. Oamenii care îşi duc traiul aici spun că nu au avut încotro s-o apuce. Singura lor sursă de venit o reprezintă agricultura şi creşterea animalelor.
Terenurile revendicate de autorităţile comuniste le-au fost înapoiate oamenilor care au fost nevoiţi să se mute în urmă cu trei decenii. Cu toate acestea, nimeni nu doreşte să se întoarcă într-un sat uitat de lume, rupt parcă de civilizaţia zilelor noastre.