Vestea că la sanatoriul din Techirghiol se fac minuni în ceea ce priveşte recuperarea pacienţilor cu probleme grave de sănătate a ajuns până în Israel. Un vestit centru medical Oraşul Sfânt, care tratează sute de mii de oameni din toată lumea este gata să-şi trimită la noi pacienţii operaţi.
Carmen Oprea, director de îngrijiri medicale, Sanatoriul Techirghiol: "Nu ştiu dacă pot ei trimite câţi putem noi trata. Capacitatea sanatoriului e mare şi îi aşteptăm cu tot dragul".
Aproape 900 de pacienţi pot fi primiţi în Sanatoriu într-o singură serie. Unitatea medicală a fost ocupată în permanenţă de la începutul anului. Şi numărul celor care vin din străinătate a crescut cu 20 de procente. Roberto munceşte în Constanţa ca bucătar şef şi a ales să îşi rezolve problemele de sănătate aici, la Techirghiol şi nu la el acasă, în Italia.
Roberto Benvenutti, pacient: "Mi-a fost recomandat de prieteni să fac proceduri de tratament. Este prima oară când vii aici? Nu. Este deja a trei oară şi este din ce în ce mai bine".
Oamenii ajung la Techirghiol din toate colţurile ţării. Este şi cazul Savetei, care a bătut cale de 400 de kilometri să se recupereze în clinica balneară din judeţul Constanţa.
Olga Surdu, medic primar medicină fizică şi balneoclimatologie: "Din toate procedurile noastre, din toate tehnicile care sunt validate ştiinţific, le alegem pe acelea care se potrivesc pacientului Nu excludem nimic, nu introducem nimic forţat".
Cât costă procedurile
În funcţie de proceduri, tratamentele costă între 4 şi 15 lei pe zi, iar cazarea depăşeşte cu puţin 100 de lei de persoană pentru fiecare noapte petrecută acolo. Pacienţii au şi cele 3 mese zilnice asigurate.
În ultimii ani s-a investiti masiv în sanatoriu în ceea ce priveşte cazarea şi metodele de tratament. Nămolul extras din lacul Techirghiol este unic în lume, iar apa sărată acţionează ca un panaceu pentru pacienţii care au suferit diverse traumatisme.
Sanatoriul din Techirghiol a luat fiinţă în urmă cu aproximativ 115 ani şi a ajuns emblema turismului balnear românesc.
Aici, îşi regăsesc sănătatea persoanele cărora durerile reumatice le-au transformat viaţa în coşmar, dar şi cele cu afecţiuni ginecologice, dermatologice sau ale sistemului nervos.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban>