Specialiştii din Constanţa care se ocupă de protejarea delfinilor din marea Neagră îi identifică, mai nou, fotografiindu-le înotătoarea dorsală care este echivalentul amprentelor umane.
În cele 15 expediţii pe mare, specialiştii şi voluntarii de la Mare Nostrum au reuşit să fotografieze doar 18 delfini. Proiectul a fost oprit din cauza lipsei banilor. Cu ajutorul unei sponsorizări de 5000 de euro, va fi reluat anul acesta.
"Cred că de peste 20.000 de euro am mai avea nevoie doar pentru a susţine aceste activităţi fără să le dezvoltăm cu ceva nou", a declarat directorul Mare Nostrum, Mihaela Cândea.
Toate fotografiile vor fi stocate într-un catalog online, care va fi pus la dispoziţia cercetătorilor din ţările riverane Mării Negre. Astfel, vor putea analiza comportamentul inteligentelor mamiferele. De mare ajutor pentru aceste studii sunt şi voluntarii.
"Anul trecut am introdus în reţea 416 elevi şi profesori ceea ce spunem că este bine şi populaţia din Constanţa este interesată de protejarea delfinilor", a adăugat Mihai Paiu, coordonatorul proiectelor Mare Nostrum.
Iar iubitorii de delfini mai pot da o mână de ajutor pentru protejarea lor. Îi pot adopta, contra cost. 80 de persoane au devenit deja părinţi adoptivi ai mamiferelor marine, iar organizaţia a strâns astfel 17 mii de lei. Banii vor fi folosiţi pentru cumpărare unor dispozitive acustice menite să-i ţină pe delfini la distanţă de plasele pescarilor.
Anul trecut, 177 de delfini au eşuat şi au murit pe plajele noastre, iar mai mult de jumătate dintre ei aveau pe corp urme de la plasele pescăreşti în care s-au prins. 2012 a marcat un record tragic. Cei mai mulţi delfini morţi, din ultimii 20 de ani.