După ce au văzut doar în filme sau în jocuri, arme sau echipamente speciale de intervenţie, copiii au fost foarte încântaţi să afle cât mai multe detalii de la jandarmi, pompieri şi medici.
Fascinaţi de lucrurile pe care le-au învăţat, mulţi dintre ei sunt siguri că vor călca pe urmele instructorilor lor, atunci când vor fi mari.
Cel mai mult i-a încântat însă maşina de intervenţii în caz de accidente nucleare.
“Este unică în judeţ, este destinată şi este specializată în intervenţia în mediul contaminat cu substanţe nucleare, radiologice, chimice şi biologice”, a explicat Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
Cu ocazia zilei numărului unic de urgenţă, dispecerii care se ocupă cu preluarea unor astfel de solicitări le-au explicat copiilor când ar trebui să apeleze numărul 112. Reprezentanţii dispeceratului de preluare a apelurilor spun că aproape 70% dintre apelurile efectuate anul trecut s-au dovedit a nu fi urgenţe.
“Am avut cam 740 de mii de apeluri, per total, dintre care aproximativ 220 de mii au fost cazuri reale, cazuri în care s-a intervenit”, a declarat Eugen Drăgan, şef Birou Răspuns Apeluri 112 Constanţa.
Deşi au încă o vârstă fragedă, copiii spun că au înţeles importanţa apelurilor către 112.
“O urgenţă înseamnă când cineva este ameninţat cu cuţitul sau cineva şi-a rupt piciorul, atunci sunăm la 112”, a spus un copil.
La finalul vizitei, copiii s-au arătat încântaţi de cele aflate şi văzute, iar mulţi dintre ei se gândesc să le calce pe urme celor de la care au învăţat atât de multe lucruri.