Imediat ce preţul gigacaloriei a crescut la 340 de lei la Constanţa, locatarii Asociaţiei de proprietari 466 din zona Gării au renunţat la repartitoare.
Oamenii spun că aparatele montate pe calorifere nu făceau altceva decât să le crească facturile, chiar dacă în apartamente nu era căldură.
Reprezentanții firmelor care vând repartitoare suţin însă că oamenii nu se folosesc corect, acesta fiind şi motivul pentru care mulţi dintre ei plătesc mult, deşi în casă este frig.
Ioan Buda, director firmă repartitotare: "Atunci cand deschidm geamul ca sa aerisim încăpearea cu cel puţin 5-10 minute inainte să inchidemn robinetul".
Nici după ce închidem fereasta nu ar trebui să ne grăbim cu repornirea repartitorului, mai spun specialiştii.
În plus, pe caloriferele pe care există repartitoare nu trebuie uscate rufe.
Liviu Popa, director producţie RADET Constanta: "Fac precizarea repartitoarele nu sunt aparate de masura, sunt aparate care ajuta la repartizarea costurilor".
Indiferent de argumentele reprezentanţilor firmelor care vând repartitoare, Biroul Român de Metrologie Legală a raportat de-a lungul timpului nenumărate erori la aceste aparate.
Tocmai de aceea, în prezent, legislația nu mai obligă beneficiarii sistemului centralizat de încălzire să-și monteze repartitoare de costuri.
Reporter: Marieta Iorga
Operator: Liviu Erimia
Editor web: Anca Medrea