În momentul de faţă, Consiliul Judeţean are datorii către mai toţi furnizorii.
"Inclusiv faţă de Regia Judeţeană de drumuri, RAJDP, faţă de compania de apă RAJA, faţă de toţi ceilalţi prestatori care au prestat, de-a lungul timpului, diferite bunuri sau servicii sau lucrări în favoarea Consiliului Judeţean." declară Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa
Contractarea împrumutului aprobat de către consilierii judeţeni este impusă de angajamentul României faţă de Fondul Monetar Internaţional. În caz contrar, consiliile judeţene şi primăriile riscă să se trezească cu toate conturile blocate în trezorerie.
"Este oportună deoarece, aţi auzit şi dumneavoastră ce s-a discutat în şedinţă, sunt nişte reglementări impuse de organisme internaţionale pentru reducerea acestor arierate la nivelul instituţiilor publice şi al autorităţilor locale." declară Laurenţiu Marin, consilier judeţean
Acelaşi lucru trebuie să îl facă şi primăriile din judeţ care au arierate. Până acum, doar consilierii locali din Mangalia au aprobat contractarea unui astfel de împrumut.
Termenul de rambursare a acestor credite este de cinci ani, cu o dobândă de 5%. În momentul de faţă, gradul de îndatorare al judeţului Constanţa este de 12,5% din bugetul judeţului, faţă de maximul de peste 70%, permis de lege, pentru achitarea acestor arierate.