Ambarcaţiunea care îi avea pe cetăţenii ucraineni la bord a fost observată pe camerele cu vedere în infraroşu la 15 mile travers de localitatea Sulina. Imediat, o vedetă rapidă a Gărzii de Coastă a pornit în urmărirea ei.
Foto: Poliţia de Frontieră
Când vedeta Grupului de Nave a ajuns lângă ambarcaţiune, ucrainenii nu au ripostat. Le-au spus poliţiştilor de frontieră români că urmau să scoată din apă mai multe plase pentru pescuit calcan pe care le instalaseră cu câteva zile în urmă.
Aşteptau însă ca marea să se mai domolească pentru că furtuna din larg le stricase planurile.
Gardienii mărilor i-au prins la timp şi i-au escortat în Portul Sulina.
Verificările au stabilit că niciunul dintre ucraineni nu are brevet de marinar şi că au încălcat şi reglementările privind siguranţa navigaţiei civile.
Poliţiştii de frontieră au confiscat ambarcaţiunea şi le-au întocmit ucrainenilor dosar penal pentru lipsa licenţei de pescuit comercial, pentru utilizarea ilegală a plaselor monofilament, dar şi pentru conducerea fără certificat a unei ambarcaţiuni.
Braconierii nu scapă de „ochiul electronic”
Sistemul de supraveghere marină (SCOMAR) este, de fapt, un turn de metal, construit într-un mod similar releelor comerciale (telefonie, TV, radio etc.), pe care se montează camere speciale de filmare, care pot funcţiona convenţional, tip video, dar şi cu vedere în infraroşu şi chiar termoviziune.
Fiecare staţie este dotată cu un radar pentru detectarea ţintelor.
SCOMAR are rolul de a detecta, urmări, recunoaşte şi identifica navele ce desfăşoară operaţiuni considerate ilegale în Marea Neagră.
Editor web: Anca Medrea