Frau Lizi, adică doamna Lizi este unul dintre cei patru locuitori din sat care mai păstrează originile pur germane. Trecutul nemților tulceni se leagă de mişcările mai multor grupe de etnici germani care s-au deplasat spre estul continentului european după războaiele napoleoniene. Între primele localităţi dobrogene în care s-au stabilit germanii se află localitatea Malcoci, situată la șase kilometri de actualul municipiu Tulcea.
Prin 1845 a venit un grup de 25 de familii din Rusia care erau de origine germană și au locuit acolo, au începurt să mai vină și alții și atunci s-a făcut o comunitate mare.Fotografii făcute la începutul secolului trecut redau atmosfera demult uitată din satul nemțesc, peste care tronează maiestuos și impunător un edificiu cu o arhitectură unică în Dobrogea. Biserica Catolică din Malcoci a fost construită în 1880 de către comunitatea germană de atunci şi a supravieţuit chiar şi perioadei comuniste.
Autoritățile comuniste au distrus toate documentele care atestă că acest lăcaș de cult a fost construit de comunitatea germană care s-a refugiat în Dobrogea, din Rusia la mijlocul secolului al XIX-lea.Aşa se explică şi statutul incert al acestui imobil, inexistent în arhivele Ministerului Culturii. Cert este că biserica este în prag de prăbuşire, uitată complet de autoritățile statului.
În opinia specialiştilor, refacerea bisericii de la Malcoci ar costa cât construcţia de la zero a trei biserici noi. Reprezentanţii bisericii catolice speră măcar la refacerea exterioară a lăcaşului de cult şi la inluderea sa pe lista patrimoniului cultural naţional.