Distanţele destul de mari pe care trebuie să le parcurgă până la locurile de pescuit i-au determinat pe oamenii Deltei să-şi facă adăposturi în care să înnopteze. Construite din stuf şi tencuite ca pe vremuri, cu lut în amestec cu resturi vegetale, 100 de refugii îi adăposteau la nevoie pe oameni.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Aşa arată Un adăpost pescăresc. Construcţiile din chirpici şI stuf sunt foarte joase tocmai pentru ca temperatura să rămână stabilă şI pe timp de iarnă dar şi pe timp de vară.
Constructiile tradiţionale vor fi înlocuite însă cu unele moderne, modulare. Rezervaţia Biosfera Deltei Dunării va cheltui 4 milioane de euro, fonduri europene, pentru construcţia lor. Fiecare poate primi până la 10 oameni.
Lucian Simion, guvernatorul Deltei Dunării: Efectiv vom merge şi vom demola tot! Undeva la începutul anului viitor să semnăm contractul. Cred că într-un an, un an jumate va însemna realizarea unor astfel de adăposturi.
Se vor construi însă numai 30, faţă de 100 câte erau înainte şI vor fi luate în gestiune de asociaţiile de pescari din Tulcea. Iar cei care nu vor prinde un loc...se vor descurca pe cont propriu.
Sevin Menali, preşedintele unei asociaţii de pescari: Ne luptam de vreo 15 ani ca să fie legal cu adăposturile.
SINCRON Marcel Feodorov, pescar: Eu as vrea cum e bordeiul asta al meu, aici mi-e casa aici mi-e masă, aşa să rămână.