Cei care au descifrat deja tainele abecedarului îşi amintesc cu plăcere de vocea caldă de pe tablă care îi învăţa fiecare literă în parte.
Şi cei care au făcut cunoştinţă pentru prima dată cu abecedarul vorbitor au fost extrem de încântaţi de noul lor prieten.
Abecedarul multimedia se bazeaza pe tehnica de memorare şi captare a atenţiei pentru ca elevii să recunoască literele prin asocierea sunetului cu forma scrisă.
Copiii care se bucură de această metodă sunt mult mai receptivi la ore, nu se plictisesc şi învaţă mult mai repede.
Manualul vorbitor a fost inventat acum 8 ani de către Adina Tulbure, un dascăl din Constanţa care predă la Liceul de Artă.
Ideea i-a venit când se afla în concediu de maternitate. A dorit să îşi ajute copilul mai mare să înveţe să citească în timp ce se juca. Împreună cu soţul său a lucrat un an la acest proiect, câte 12 ore în fiecare noapte.
Adina Tulbure, profesor Liceul de Artă: "Folosind vocile copiilor noştri am dezvoltat acest abecedar vorbitor, în care fiecare imagine are un cuvânt, principiul este acelaşi care este folosit şi la reclame, este acentuată litera respectivă, prin repetarea ei în cât mai multe cuvinte".
În 2006, anul lansării manualului, 80 de învăţători au folosit abecedarul vorbitor, la clasă. Rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate. Copiii au învăţat să citească cursiv, în mai puţin de două luni.
În afară de e-abecedar, inventatorul a pus la punct şi un program interactiv menit să îi înveţe de copii mult mai uşor tainele matematicii. Programele pot fi comandate pe internet, de pe site-ul abecedarul.com
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna
editor web: ANca Medrea