Pe şantierul deschis în Eforie Nord se munceşte 24 de ore din 24. Nisipul este adus din largul mării cu o dragă specială, care acţionează ca un aspirator.
Marius Stamat, manager de contract: Are un braţ articulat pe care îl lasă pe fundul apei şi aspiră nisipul, încărcându-l în magazia proprie>
Draga poate să absoară peste 12.000 de metri cubi de nisip. După ce a ajuns la capacitatea maximă de încărcare, este contectată la tubulatura de descărcare. Nisipul este reamestecat cu apă şi transferat pe ţărm. Aproape de mal se fomează o mică insulă din marginea căreia marea este respinsă. De aici, nisipul este preluat de utilaje şi netezit.
Johannes Hafkenscheid., manager de proiect: Aducem nisipul dintr-o zonă de graniţă, aflată la 10 kilometri depărtare de ţărm. Acolo, adâncimea este de 25 de metri. Un singur proces de dragare durează 7 ore, adică, la fiecare şapte ore avem o încărcătură nouă de nisip.
Descărcarea nisipului pe ţărm prin tubulatura specială durează în jur de două ore.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Practic, în această zonă din Eforie Nord nu exista plajă, ci doar un drum de acces, de patru metri lăţime. După ce toate aceste lucrări se vor finaliza, turiştii care vor veni aici la anu vor găsi o plajă de 100 de metri lăţime. Peste 1,4 milioane de metri cubi de nisip vor acoperi toată această parte.
Totul trebuie să fie gata până la finele anului. Constructorii spun că se vor încadra în termen aşa că, peste trei săptămâni, vor aduce o a doua nava de dragaj, cu o capacitate mult mai mare decât cea cu care s-au început lucrările.
Marieta Iorga, purtător de cuvânt la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral: În urma acestui proiect cu finanţare europeană, finanţare care are o valoare de 170 de milioane de euro, plajele litoralului românesc vor fi mai mari cu 33 de hectare.
Asta înseamnă că plajele vor fi mai late cu 60, până la 100 de metri. Lucrările cuprind peste 7 kilometri de nisip din staţiunile Eforie, Mamaia dar şi din Constanţa.
Reacţiile oamenilor
Oamenii spun că lucrările au început la ora prânzului, iar în câteva minute marea curată a devenit plină de mâl şi nisip.
"Au început cei din partea stângă să lucreze şi au drenat totul în mare. După ora 11 şi 20 de minute nu mai era niciun om în mare. O zi întreagă să stăm fără mare, la ce am mai venit?!"
"Uitaţi-vă ce mizerie transmite aici. Noi am plătit pentru apă, soare avem şi acasă, nu trebuie să venim la soare aici la mare şi uitaţi-vă în ce hal se află acum plaja."
După câteva zeci de minute, turiştii şi-au strâns lucrurile şi au plecat, iar plaja a rămas goală.
"Ne apucă hărnicia în mijlocul sezonului. Aşa e la români. Nu puteau să facă lucrările astea de prin aprilie să le înceapă?"
Marieta Iorga, purtător de cuvânt DADL: Antreprenorul îşi asumă responsabilitatea pentru lucrările începute în zona Eforie Nord, dar ţin să menţionez că aceste lucrări de înnisipare pe care antreprenorul în acea zonă, este vorba de o zonă cuprinsă între două structuri hidrotehnice, zonă care nu este destinată turismului.
Nu doar cei care au venit în vacanţă au avut de suferit, ci şi operatorii economici care spun că au rămas fără turişti.
Virgil Rezeanu, administratorul plajei: Avem plaja de plătit, avem angajaţi şi nu ştiu ce o să facem. Faceţi şi dumneavoastră o socoteală, 20 de lei un şezlong ori 500, sunt bani. Şi la bar, vreo 5.000 de lei, 6.000.
Vizitatorii spun că vor continua să facă reclamaţii la Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral şi la firma olandeză, chiar dacă nici de la precedentele nu au primit vreun răspuns.
reporter: Luiza Nicolae
operator: Alexandru Brînzaru
reporter: Oana Manoilă
operatori: A.Brînzaru/C.Caciauna